SIQ

[Reportaža] 60 let poslanstva za vizijo prihodnosti

01. oktober 2024

FOTOGALERIJA | VIDEO POSNETEK

Svojo 60. obletnico delovanja je SIQ slavnostno obeležil v četrtek, 19. septembra 2024, na Brdu pri Kranju v družbi zaposlenih, zunanjih sodelavcev, partnerjev iz Slovenije in tujine ter drugih cenjenih gostov. Več kot 500 se nas je zbralo na dogodku, polnem pozitivnih zgodb in vtisov iz dolgoletne zgodovine našega instituta. Skupaj smo se podali skozi prehojeno pot kakovosti in odličnosti vse od prvih korakov ter se zazrli v prihodnost in načrtovano investicijo v novo poslovno stavbo ter z njo novih 15.000 m2 površin za laboratorije in testne komore, ki jo je direktor SIQ Ljubljana Gregor Schoss predstavil ob zaključku dogodka. Ob mejniku je med drugim poudaril, da so »predanost, strokovnost in inovativni duh vseh deležnikov od nekdaj gonilna sila delovanja SIQ« ter ob boku nepristranskosti izpostavil zaupanje kot temelj številnih uspešnih zgodb in odličnosti, po kateri je danes institut prepoznan.

Da je »vizija, ki jo  predstavlja SIQ, ki se je 60 let razvijal kot pomembna nacionalna infrastruktura za preizkušnje, certificiranje, zagotavljanje kakovosti in skladnosti, izjemno pomembna«, je v svojem nagovoru poudaril tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

Pomembno vlogo instituta pri razvoju slovenskega gospodarstva in širše družbe je izpostavil tudi glavni izvršni direktor GZS in predsednik Sveta SIQ Mitja Gorenšček, saj ta s svojim delovanjem »pomembno prispeva k oblikovanju globalnih standardov kakovosti in varnosti.«

Dopoldne smo v razprodanih predavalnicah izvedli tri zanimiva strokovna predavanja – o prihodnosti sistemov vodenja, umetni inteligenci in kaj ta prinaša na področju kadrov ter o evoluciji ocenjevanja skladnosti elektrotehničnih proizvodov. Po pridobitvi novih znanj in kratkem odmoru pa smo se v veliki dvorani osredotočili na zgodovinske mejnike SIQ ter predstavili njegovo vizijo.

Na dogodku sta se nam tokrat pridružila tudi dva cenjena gosta iz tujine, Pedro Castro Alves, direktor združenja IQNET, ter Wolfram Zeitz, izvršni direktor sheme IECEE. Predstavila sta pomembno vlogo mednarodnih združenj in shem ter koristi, ki jih te prinašajo njenim članom in organizacijam po vsem svetu. SIQ ima kot član tovrstnih mednarodnih združenj ključno vlogo, saj predstavlja glas slovenskega gospodarstva na globalnem zemljevidu in s svojimi storitvami odpira vrata na globalni trg.

Za navdih zunaj sveta standardizacije in certificiranja smo tokrat prosili uveljavljeno sociologinjo in filozofinjo dr. Renato Salecl, ki je doslej kot edina Slovenka nastopila tudi na TED Global. V svojem predavanju se je dotaknila vsesplošnega pomanjkanja zaupanja v družbi, tudi kot negativne posledice novih tehnologij, umetne inteligence in lažnih novic. Sporočilo svojega nagovora je strnila v misel, da imamo ravno organizacije, kot je SIQ, odgovorno poslanstvo, saj s svojim delom ohranjamo zaupanje v stroko in znanost.

Osrednji fokus dogodka je bila seveda dinamična predstavitev zgodovine SIQ, ki so jo skozi pogovor z moderatorjem Boštjanom Romihom predstavili člani vodstva SIQ: Gregor Schoss, direktor; Tatjana Čoko, direktorica področja Izobraževanje; Miloš Seražin, direktor področja Ocenjevanje sistemov vodenja; Matjaž Lindič, direktor področja Meroslovje; Matej Žontar, direktor certificiranja (vsi SIQ Ljubljana). Skozi dinamično predstavitev, polno osebnih zgodb in razmislekov, smo izvedeli več o delu SIQ ter ključnih mejnikih, ki so zaznamovali uspeh in rast instituta.

Dogodek sta s svojimi odličnimi nastopi obogatila uveljavljena glasbenika Nuška Drašček in Vlado Kreslin, ki sta, v duhu inovativnosti SIQ-ja in naših parterjev, na odru prvič nastopila tudi skupaj, v duetu.

Hvala vsem, ki ste soustvarjali prvih 60 let instituta. In hvala vsem, ki ostajate z nami tudi vnaprej.

Vabljeni k ogledu celotne fotogalerije in video posnetka, ki v dveh minutah zaobjame utrip dogodka.

Fotografije: Tija Ažman

Nazaj na vse novice