Živila
Zagotavljanje kakovosti in varnosti živil je osnovna odgovornost vseh vključenih v katerikoli člen prehranske verige, trajnostni razvoj, zaščita potrošnika in povečevanje njegovega zaupanja pa ključ za dolgoročni poslovni uspeh.
O standardu
Sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) je osnovna metoda zagotavljanja varnosti živil v celotni prehranski verigi od pridelave surovin do končnega uporabnika. Temelji na predpisih mednarodnega referenčnega dokumenta Codex Alimentarius. V Sloveniji in EU je sistem HACCP zakonsko predpisan, izvajati pa ga morajo vsi, ki z živili v katerikoli fazi kakorkoli (posredno ali neposredno) rokujejo.
Organizacije izkazujejo skladnost svojih izdelkov in storitev s HACCP zahtevami s certifikatom ali izkazom o skladnosti, ki jim ga podeli neodvisna institucija. Pridobljeni certifikat priča o tem, da je bil proizvodni proces organizacije pregledan s strani strokovno usposobljenih in neodvisnih presojevalcev ter skladen z zahtevami.
Ker zavedanje o pomenu varne hrane za zdravje ljudi narašča, si organizacija tako posredno ustvarja zaupanje v očeh širše javnosti in povečuje svojo konkurenčno prednost na trgu.
Primernost uporabe
- Kmetije
- Ribogojnice
- Ponudniki domačih proizvodov
- Manjši proizvajalci
- Restavracije
- Slaščičarne, ipd.
Kontakt
SIQ Ljubljana
Mašera – Spasićeva ulica 10
SI-1000 Ljubljana
Jana Kolenc Muženič
T: (01) 4778 001
jana.kolenc@siq.si