Certificiranje organizacij SIQ

23. september je Ekološki dan v EU

25. september 2024

To je pomembna priložnost za ozaveščanje in spodbujanje doseganja ciljev trajnostnega razvoja, zmanjšanja ogljičnega odtisa in zagotavljanja kakovostne hrane. V duhu zmanjšanja ogljičnega odtisa je EU v letošnjem letu uvedla ETS 2.

Julija letos je pričela veljati nova Uredba o okoljevarstvenem dovoljenju za emisije toplogrednih plinov (TGP) za regulirane subjekte. Uredba je posledica vzpostavitve novega sistema trgovanja z emisijami, imenovan ETS 2. Ta sistem zajema stavbni sektor, sektor cestnega prometa in dodatne sektorje, zlasti manjše naprave za proizvodnjo električne energije in manjše industrijske naprave, ki niso vključene v obstoječi sistem trgovanja z emisijskimi kuponi (ETS 1). V ETS 1 so že od leta 2005 vključene vse termoelektrarne in toplarne, proizvodnje jekla, stekla, keramike, cementa, apna, papirja in podobno.

Zahteva uredbe je, da regulirani subjekt lahko opravlja svojo dejavnost po 1. 1. 2025 le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja za emisije TGP.

Po ETS 2 nosi odgovornost za emisije TGP dobavitelj goriva (regulirani subjekt) in ne končni porabnik goriva (na primer lastnik avtomobila ali stanovanja).

Regulirani subjekti v okviru ETS 2 so tako dobavitelji pogonskih goriv in goriv za ogrevanje, ki so zavezani za plačilo trošarine in okoljske dajatve za onesnaževanje z emisijami ogljikovega dioksida, in ne končni porabniki kot v okviru ETS 1.

Časovnica izvajanja ETS 2

SIQ je akreditiran preveritelj poročil o emisijah TGP. Z razširjeno akreditacijo bomo tudi v letu 2026 zagotavljal, da bodo zavezanci po ETS 2 poročali pristojnemu organu podatke o količini in metodologiji spremljanja emisij toplogrednih plinov v skladu z novimi zahtevami ETS 2.

Nazaj na vse novice